03 3485530

Liikkuminen ja ulkoilu energisoivat, mutta niistä nauttii enemmän, kun näkö on kunnossa. Olit harrastaja tai kilpaurheilija, hyvä näkö lisää reagointinopeutta, turvallisuutta ja onnistumisen tunnetta. Vaikka lenkille voikin lähteä useimmiten tavalliset silmälasit päässä, monien lajien erityisvaatimuksiin vastaat parhaiten käyttötarkoitukseen sopivilla urheilulaseilla.

Laadukkaat urheilulasit tunnistat hyvästä istuvuudesta, sillä lasien on pysyttävä kasvoilla koko suorituksen ajan. Niissä on kevyet, oikeanlaisella suodatusvärillä ja ominaisuuksilla varustetut linssit, eivätkä ne häiritse urheilua, vaan tekevät siitä miellyttävämpää ja turvallisempaa. Hyvät urheilulasit ehkäisevät vammautumisia, kun hyvien lasien avulla maaston muodot erottaa ajoissa esim. maastopyöräilyssä. Kaikissa optikkoliikkeessä myytävissä urheilulaseissa on 100%:nen UV-suojaus. Kontaktilajeissa ja vesiurheilulajeissa urheilunauha on hyvä lisävaruste, joka pitää lasit tukevasti päässä. Parhaat lasit kestävät iskuja ja naarmuuntumista sekä ovat huurtumattomia. Kannattaakin ottaa urheilulasit tunteva optikko mukaan laseja valitsemaan, niin saat juuri tarkoitukseen sopivat lasit kehyksineen. Alla muutamia esimerkkejä lajien erityisvaatimuksista.

Silmälasit jalkapalloon

Jalkapallosäännöissä ohjataan erotuomareita olevaan suvaitsevaisia silmälasien käyttöä kohtaan varsinkin nuoremmilla pelaajilla, sillä urheiluun käytettävien lasien teknologia on tehnyt laseista aiempaa turvallisempia sekä käyttäjille, että muille pelaajille. Iän karttuessa moni futaaja siirtyy laseista piilolinsseihin, jotka ovat monessa tapauksessa aikuiselle turvallisempi vaihtoehto.

Vaikka silmälasit päässä pelaavia aikuisia ei enää näe eurooppalaisissa sarjoissa, moni varmasti muistaa yhä Hollannin tähtipelaaja Edgar Davidsin, joka tunnettiin periksiantamattoman asenteen ja komean kuontalon lisäksi laseistaan. Davidsin tapauksessa syynä lasien käytölle syynä oli loukkaantumisesta seurannut leikkausta vaatinut glaukooma. Leikkauksen jälkeen Davids sai luvan käyttää suojalaseja. Kyseessä ei siis ollut näön korjaus, vaan silmien suojaaminen.

Silmälasit salibandyyn

Salibandyssa linja on selvä: sääntöjen mukaan suojalaseja on pakko käyttää. Suojalaseina on lasten tapauksessa mahdollista käyttää silmälaseja, kunhan ne ovat CE-merkityt eivätkä linssit ole lasia. Tuomarilla on oikeus kieltää silmälasit, jos ne aiheuttavat vaaraa muille pelikentällä. Lapsen on myös mahdollista käyttää omia silmälaseja suojalasien alla.

Parhaat ratkaisut salibandyyn ovat kuitenkin suojalasit vahvuuksilla tai suojalasien alla pidettävät piilolinssit, joita suosittelemme erityisesti aikuisille.

Silmälasit jääkiekkoon

Jääkiekko on kontaktilaji, jossa kasvoja suojaava visiiri tai verkko vaikuttaa silmälasien käytettävyyteen. Suositeltavin vaihtoehto näönkorjaamiseen ovat piilolinssit. Piilolinssejä voivat käyttää myös lapset – on kuitenkin suositeltavaa, etteivät ne ole ainoa näönkorjauksen väline, vaan että rinnalla käytetään myös silmälaseja.

Silmälasit Golfiin

Golfissa pitää nähdä hyvin kauas – alas maahan sekä tuloskorttiin. Moniteholinssit soveltuvat golfin pelaamiseen, kun linssien optiikka on korkealuokkainen ja linssin asennuksessa on huomioitu kaukonäön painotus. Maaston muotojen näkemistä voidaan korostaan suodatuslinssien avulla. Aurinkolasissa löytyy viheriöille useita erilaisia vaihtoehtoja, koska näkeminen on aina yksilöllinen kokemus.

Piilolinssit toimivat hyvin golfissa yksitehoisena. Jos tarvitaan myös lähinäönkorjausta – pitää piilolinssien voimakkuutta säätää tai kokeilla monitehopiilolinssejä. Piilolinssien käyttömukavuutta heikentää kuivasilmäisyys.

Silmälasit kalastukseen

Polarisoidut aurinkolasit vievät kalastuksen uudelle tasolle, mutta niistä on vähän iloa, jos näkösi vaatii korjausta. Tästä syystä kalastajien suosiossa ovat laadukkaat kaarevat kalastuslasit, jotka vähentävät häikäisyä ja korjaavat näön. Samat aurinkolasit kriteerit pätevät myös muille vesillä liikkuville. Laseja on saatavana polarisoituna tai ilman, polarisointi kun saattaa vaikeuttaa esimerkiksi kaikuluotaimen näytön lukemista.

Kalastuslasit eivät ole lajispesifit lasit, vaan niitä voi käyttää yhtä lailla yleisaurinkolaseina liikkuessa, esimerkiksi talvella ladulla ja kesällä purjehtiessa.

Silmälasit sukeltamiseen tai uimiseen

Vesiurheilussa lasien on pysyttävä tiiviisti päässä ja mahdollistettava näkeminen myös veden alla. Paras tapa on sukelluslasit tai uimalasit omilla vahvuuksilla, jotka ovat paitsi mukavat, myös yksinkertaisin ratkaisu sukeltamiseen. Toinen vaihtoehto on käyttää piilolinssejä, jotka laitetaan silmään ennen varsinaisten sukellus- tai uimalasien pukemista. Piilolinssit auttavat näkemään myös siinä harvinaisessa tilanteessa, jossa maski pitää pukea uudelleen vedessä.

Koska sukeltaessa on tärkeää nähdä eri etäisyyksille – lähelle sukelluskelloon ja kauas kirkkaaseen mereen – on sukelluslasit mahdollista saada myös monitehoina.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua, kun seuraavan kerran suunnittelet urheilulasien hankintaa. Vaikka omia laseja olisi helpointa ja edullisinta käyttää myös urheilun aikana, erityisesti urheilukäyttöön tehdyt lasit tekevät liikkumisesta nautinnon.

Etsitkö urhelulaseja nyt?

Varaa aika optikolle tästä »