03 3485530

Näköä voi toki heikentää omilla valinnoillaan, mutta onko meillä muuta keinoa näön parantamiseksi kuin silmälasit tai leikkaus?

Ruokavalion merkitys näköön

Voitko syödä itsellesi hyvän näön? Mahdollisesti ainakin nykyistä paremman, jos ravintosi on ollut yksipuolista. A-vitamiini ja luteiini ovat hyvän näön tärkeimmät ravinteet. A-vitamiini auttaa näkemään pimeässä ja luteiini auttaa suojaamaan silmiäsi valolta. Jos sinulla on puutoksia jommasta kummasta, vitamiinin saanti erityisesti suoraan ravinnosta saattaa auttaa näkemään paremmin.

Riittävä nesteytys taasen auttaa kyynelnesteen kanssa, joka on tärkeä osa silmien suojaa. Hyvät rasvat ravinnossa myös auttavat näkemistä. Hyviä rasvoja saamme mm.pähkinöistä ja kasvisöljyistä. Hyvät öljyt parantavat kyynelnesteen koostumusta auttaen sitä kautta kuivasilmäisyyden aiheuttamiin näkövaivoihin.

Valaistuksen vaikutus näön heikentymiseen

Olet varmasti kuullut, että pimeässä lukeminen tai television (tai puhelimen) katsominen on huonoksi silmille. Mitä sinulle ei ole sanottu onkin kolikon toinen puoli: ei ole pystytty osoittamaan, että huono valaistus heikentäisi näköä, vaikka se rasittaa silmiä.

Tutkimustulosten mukaan silmän jatkuva keskittyminen lähellä oleviin kohteisiin saattaa lisätä likinäköisyyden riskiä. Voiko likinäköisyyden sitten parantaa? Australialainen tutkimus tuli lopputulemaan, että ulkona leikkiminen saattaa vähentää lasten likinäköisyyttä. Syy ei pakosta ollut valaistus, vaan se, että ulkona silmän tulee tarkentaa myös kaukana oleviin kohteisiin. Koska kohderyhmänä olivat nuoret lapset, tuloksia ei voida yleistää suoraan aikuisiin. On kuitenkin mahdollista, että katsominen eri etäisyyksille voi ylläpitää laajempaa etäisyysnäköä.

Likitaitteisuuden kehittymisen estäminen lapsilla

Kevään 2021 virtuaalisilla Optometriapäivillä kerrotiin linsseistä, joilla pyritään ehkäisemään likitaitteisuuden lisääntyminen lapsilla. Japanissa on tehty tutkimusta lasten likitaitteisuuden lisääntymisen ehkäisystä kyseisillä linsseillä. Tulokset olivat kannustavia. Likitaitteisuuden lisääntyminen voi johtua silmien ”jäämisestä jumiin” lähitarkennukseen ja tähän vaivaan kehitetyt linssit vähentävät miinuksen lisääntymistä.

Paraneeko näkö iän myötä?

Se hetki, kun näet yht’äkkiä paremmin ilman laseja? Olet todennäköisesti ollut likinäköinen ja päässyt juuri ikänäön piiriin. Iän myötä silmän mykiö jäykistyy, mikä muuttaa silmän taittovoimaa. Jos et ole aiemmin tarvinnut silmälaseja lainkaan – saatat huomata, että kaikkea tarkemmin katsottavaa pitääkin viedä kauemmas silmistä, jotta näkee paremmin. Jos olet käyttänyt aiemmin pluslaseja, sinusta alkaa tuntua, että tarvitsisit voimakkaammat lasit lukiessasi. Miinuslaseja käyttäneet voivat nähdä lukea paremmin ilman laseja, vaikka muuten tarvitsevatkin yhä miinuslinssit.

Ikänäön huomaa lähinäön muutoksena ja todennäköisesti pian eteen tulevana lukulasien tarpeena. Vaikka monia tässä kohtaa houkuttelevatkin huoltoasemien parin euron lukulasit, on tullut aika käydä optikolla tai silmälääkärissä. Jos suvussa on silmäsairauksia tai epäilee silmäsairautta, on hyvä käydä suoraan silmälääkärillä. Silmälasien tarve ei ole silmäsairaus. Perinnöllisiä silmäsairauksia ovat silmänpohjan rappeuma ja glaukooma. Optikko lähettää tutkittavan aina silmälääkärille, jos epäilee tutkittavalla olevan silmäsairaus.

Huonontavatko silmälasit näköäni?

Moni lasit hankkinut on huomannut lasien heikentävän heidän näköään. Tämä huomataan, kun käyttöön otetut lasit otetaan hetkeksi pois ja näkö onkin yht’äkkiä hiekko. Eihän se aiemmin näin heikko ollut? Vaan olipa hyvinkin. Siihen oli vain tottunut. Nyt silmäsi ovat tottuneet hyviin, niille sopiviin laseihin, jotka auttavat sinua näkemään paremmin. Kun olet tottunut näkemään hyvin ja lasit päästä ottaessasi näkökykysi heikkenee, on luonnollista syyttää siitä laseja.

Samalla tavalla, on lampun vika, jos et näe pimeässä huoneessa: silmäsi ovat tottuneet valoisaan ja kun kytket valon pois, et näe hetkeen kunnolla. Et kuitenkaan näkisi huoneessa paremmin, jos lamppua ei olisi koskaan asennettu, ja parhaan lopputuloksen saat valaistussa huoneessa. Täten lasien negatiivinen vaikutus näkökykyyn on urbaani legenda, jossa loogiselta vaikuttava syy-seuraus-suhde on johtanut väärään lopputulemaan.

Olisiko aika tarkastaa näkösi?

Jos näkökykysi tuottaa haasteita, kannattaa tutkia mikä siinä on pielessä. Tuskin mitään vakavaa sentään! Ikänäkö eli paremmin asiaa kuvaava aikuisnäkö tulee meille kaikille, kun elinpäiviä kertyy tarpeeksi. Kun huomaat, ettei näkösi toimi enää niin jouhesti kuin aiemmin on hyvä tulla näöntarkastukseen. Parasta kaveria eli itseään ei kannata kiusata. Jos aristat ajatusta silmälaseista – tosin, kuka nyt ei haluaisi näyttää fiksulta? – piilolinssit ovat lähes aina vaihtoehto. Jos haluat näöntarkastuksen lisäksi terveystarkastuksen, varaa aika silmälääkärille.

Tule meille: varaa aika optikolle tai silmälääkärille tästä »