Millaiset lasit valita? Mitä vaihtoehtoja minulla on linsseille? Tummenevatko linssit myös autossa? Keräsimme tähän juttuun tietopaketin aurinkoisella säällä näkemisestä.

Aurinkolasit, aurinkolasit voimakkuuksilla ja tummenevat lasit

Aurinkoisina päivinä kannattaa käyttää aurinkolaseja, koska silloin suojaat herkkiä silmänpohjan verkkokalvoa UV-säteilyn haitalliselta vaikutukselta. Aurinkolasit toimivat myös asusteena, ja niitä kannattaisi olla useammat eri tarkoituksiin.

Kun tarvitset silmälaseja, kannattaa perusaurinkolasien sijaan käyttää aurinkolaseja voimakkuuksilla. Tarvitset useamman aurinkolasit voimakkuuksilla silloin, kun aurinkolaseja käytetään jossain tietyssä käyttötarkoituksessa. Pyöräilyssä käytettäviltä aurinkolaseilta vaaditaan erilaiset ominaisuudet kuin esimerkiksi kalastuksessa käytettäviltä aurinkolaseilta.

Tummenevat linssit hoitavat aurinkolasien virkaa hyvin yleislaseina. Normaalit tummenevat linssit eivät tummene autossa. Tummenevien linssien värivaihtoehdot on harmaa, ruskea ja vihreä. Zeiss PhotoFusion-linssit tummenevat (85%) 15-30 sekunnissa ja vaalenevat takaisin kirkkaiksi (8%) 5-10 minuutissa.

Markkinoilta löytyy myös tummeneva linssimateriaali, joka tummuu jopa autossa, mutta näissä linsseissä on aina noin 20 % perusväri myös kirkkaimmillaan. Hyvälaatuiset tummenevat linssit parantavat kontrastia ja vähentävät häikäisyä ja niistä löytyy luonnollisesti 100 % suoja UVA ja UVB -säteilyä vastaan.

Värjätyt aurinkolasilinssit, kontrastia parantavat aurinkolasit ja polarisoivat linssit

Värjätyt aurinkolasilinssit toimivat hyvinä yleisaurinkolaseina häikäisyä vähentäen. Linssien perusvärit ovat harmaa, ruskea ja vihreä. Harmaa väri ei muuta värejä luonnossa ja rauhoittaa. Ruskea väri parantaa kontrastia ja aktivoi. Vihreä väri. Linsseissä on 100% UV-suoja.

Aurinkolasilinssit voidaan valmistaa niin, että se suodattaa pois vain näkemistä häiritsevät aallonpituudet, ja päästää näkemisen kannalta tärkeät aallonpituudet läpi. Näin valmistamalla saadaan aikaiseksi hyvä häikäisynesto parantaen samalla kontrastia. Nämä kontrastia parantavat aurinkolasit soveltuvat loistavasti urheilu- ja liikennekäyttöön. Hyvä kontrastinäkö auttaa havainnoimaan montut ja muut epätasaisuudet polulta sekä hangelta. Myös värit näkyvät näillä linsseillä kirkkaammin. Tällaiset linssit sopivat erinomaisesti maastossa liikkumiseen – juoksuun, pyöräilyyn ja myös autoiluun.

Polarisoivat linssit aurinkolaseissa suodattavat tehokkaasti heijastukset, jotka voivat johtaa häiritsevään häikäisyyn. Tällainen häikäisy on esimerkiksi märän tienpinnan aiheuttama häikäisy tai vedenpinnasta tuleva häikäisy. Polarisoiva linssi ei suojaa silmiä vain auringolta, vaan takaa myös paremman näkökyvyn. Polarisoivat linssit soveltuvat erinomaisesti autoiluun, kalastukseen, golfiin, veneilyyn ja talviharrastuksiin. Kalastajan kannattaa muistaa, että nestekideplotterin näyttö ei näy polarisoivilla linsseillä.

Peilipinta ja urheilijan aurinkolasit

Voimakkuudella tilattaviin aurinkolaseihin on tänä päivänä mahdollisuus saada kovapintainen peilipinnoite: Zeiss-linssien peilipinta viimeisteleekin lasien tyylin. Pinnoitteen värivaihtoehdot ovat: silver, strong blue, red, green ja bronze Voit tulla liikkeisiimme kokeilemaan, mikä sopisi sinulle parhaiten.

Urheilijoille on kehitetty omat aurinkolasimallistot hyvän käyttömukavuuden takaamiseksi urheiltaessa. Meiltä löytyy Italialainen RUDY-mallisto, havaijilainen Maui Jim sekä amerikkalainen Zeal, joilta löytyy malleja menevämpään käyttöön. Meille on tärkeää, että aurinkolasit ovat mukavat käyttää ja kestävät – myymme vain sellaisia aurinkolaseja, joita myös itsekin haluaisimme ostaa.

Huolehdi aurinkolaseistasi

Kun olet löytänyt itsellesi sopivat aurinkolasit, muista pitää niistä huolta. Aurinkolaseja tulee säilyttää kotelossa/suojapussissa, eikä nitä ei saa jättää autoon suoraan auringon paisteeseen. Kova lämpötila voi muuttaa sekä linssien että kehyksen muotoa ja pahimmassa tapauksessa pilata ne kokonaan. Hanskalokero autossa on turvallinen säilytyspaikka, sillä siellä kuumuus ei nouse yli 70 asteeseen.

Aurinkolaseja ei saa pyyhkiä kuivana puseron reunaan eikä laittaa pöydälle linssipuoli alaspäin: näillä toimenpiteillä vaurioitat linssejä. Aurinkolasit tulee pestä silmälasien puhdistusaineella: suihke linssin pinnalle, sormilla puhdistusnesteen levitys linssin pintaan ja kuivaus valkoisella talouspaperilla tai mikrokuituliinalla. Urheilukäytössä aurinkolasit on hyvä käsitellä huurteenestoliinalla – näitä löydät liikkeistämme sekä verkkokaupastamme.

Uudet aurinkolasti löydät liikkeistämme. Jos tarvitset aurinkolasit voimakkuuksilla,
varaa aika optikolle tästä »