Kuivat silmät eivät katso ikää ja oireilu voi alkaa hyvin nuorena. Vaiva yleistyy iän myötä ja siitä kärsii useammin naiset kuin miehet.

Mistä kuivat silmät johtuvat?

Kuivien silmien taustalta voi löytyä ympäristötekijöiden lisäksi, sairaus, lääkitys tai ominaisuus, jossa meibomin rauhasista erittyvä öljy on joko kovettunut tai sitä on liian vähän. Meibomin rauhasten öljy estää kyynelfilmin haihtumista eli silmien kuivamista.

Kuivasilmäisyyteen – silloin kun se on ominaisuus – ei ole parannuskeinoa, mutta oireiden helpottamiseen on hyviä keinoja. Hoidettuna oireet voivat pysyä pitkiäkin aikoja poissa.

Miten kuivat silmät vaikuttavat elämään?

Kohtaamme töissä viikoittain asiakkaita, joilla on kuivat silmät. Kuivien silmien vuoksi voidaan joutua siirtämään näöntarkastuksen tekemisen silmälaseja varten parilla viikolla ja siinä välissä hoitamaan ensin kuivasilmäisyyttä, jotta saadaan määrättyä oikeanlaiset silmälasien voimakkuudet.

Piilolinssien käyttö vähenee selvästi iän myötä, ja siinäkin yksi syy on kuivat silmät. Vaikka piilolinssit ovatkin kehittyneet vuosien varrella silmäystävällisemmiksi, kuivasilmäisillä piilolinssit voivat aiheuttaa lisä-ärsytystä silmissä ja luomien reunoissa.

Lisäksi on henkilöitä, joilla valuu vettä pitkin poskia ulkona, eivätkä he ole tienneet, että vaiva paranisi, kun silmiä hoidettaisiin. Kannattaakin kääntyä heti oireiden alettua asiantuntijan puoleen.

Miten kuivia silmiä voidaan hoitaa?

Kuivasilmäisyyden tasosta riippuen oireita pyritään helpottamaan erilaisin menetelmin, jota optikko haastattelun ja omien arvioiden mukaan suosittelee. Näitä menetelmiä ovat kostutustipat, silmäluomien puhdistusaineet, ravintolisät, silmäluomien lämpöhoito sekä mekaaninen silmäluomireunojen puhdistus.

Myös ympäristö (ilmankosteus, ilmastointi, pienhiukkaset) vaikuttaa silmiin. Näitä rasitteita voi yrittää vähentää kotona ja työpaikalla.

Jos kärsit kuivista silmistä, tule käymään Näkökeskuksessa. Etsitään sinulle paras keino kuivien silmien hoitoon.

Juttuun liittyvät tuotteet

Tutustu seuraaviin tuotteisiin verkkokaupassamme »
Lämmittävä ja viilentävä silmämaski kuiville silmille
Korkealaatuiset Thealoz Duo -silmätipat 5 ml pullossa
Yön yli vaikuttava Thealoz Duo Gel kerta-annospakkauksissa

Varaa aika optikolle tästä »