Työtä on helpompaa ja tuottoisampaa tehdä, kun näkee mitä tekee. Iän myötä näkö heikkenee, yleensä 50-vuotiaana mykiön kimmoisuus on tyypillisesti heikentynyt niin paljon, että kyky nähdä syvyyssuunnassa on tosi lyhyt, jolloin työergonomia kärsii.

Iän myötä tarve erityisiin työlaseihin kasvaa. Työnantajalla on velvollisuus hankkia työntekijälle työssä käytettävät silmälasit, jos työntekijä ei omilla ajantasaisilla laseillaan suoriudu työstään. Työnantaja voi toki halutessaan korvata myös yleislaseja työntekijöilleen. Tällöin silmälasietu on oltava kaikilla ja lasit ovat työntekijälle veronalaista tuloa, jos erityistyölasien määritelmä ei täyty.

Miten työlasit poikkeavat normaalilaseista?

Erityistyölasit poikkeavat yleislaseista voimakkuudeltaan, linssityypiltään ja usein myös asennukseltaan. Työlaseissa uutta on sinistä valoa suodattava pinnoite, joka on hyväksi silmille näyttöpäätetyössä. Pääsääntöisesti työlasit ovat syväteräviä linssejä, joissa näköetäisyydet ja voimakkuudet on optimoitu työlle tyypillisiin etäisyyksiin.

Voimakkuuksilla olevat suojalasit ovat myös työlaseja, jotka työnantaja kustantaa työntekijälle. Suojalasien käyttöpakko teollisuusyrityksissä on tänä päivänä itsestään selvää: suojalasien käytöllä on saatu vähennettyä työpaikkojen silmävaurioita merkittävästi. Tuskin kukaan haikailee vanhoja hyviä aikoja, jolloin sai tehdä töitä omilla silmälaseillaan. Suojalaseilla säästetään silmiä turhalta kulumiselta.

Valaistus vaikuttaa näkemiseen työpaikalla

Työssä näkemiseen vaikuttaa ajantasalla olevien silmälasien lisäksi myös valaistus. Toimistotyössä häikäisy on nykyään merkittävä ongelma. Valo ei saisi peilaantua tietokoneen näyttöön, eikä työpöydän pinta saisi aiheuttaa kiiltoheijastusta. Häikäisy voi laukaista herkemmillä ihmisillä migreenin.

Valaistusteho ja valon värisävy vaikuttavan työnäkömukavuuteen, mutta harvoilla työpaikoilla tähän satsataan resursseja – ainakaan toistaiseksi. Yleensä häikäisevä valaisin vain poistetaan käytöstä, jolloin valon määrä vähenee, eikä ongelmaa ratkaista. Valaistus olisi optimaalista.

huomioida jo toimitilan materiaalien ja värien valinnassa – puhumattakaan kalusteista. Aihe on todella lähellä sydäntäni ja olen käynyt Helsingin Valon arkkitehtuurikoulutusohjelman valon merkityksen paremmaksi ymmärtämiseksi, jotta osaan tarvittaessa ottaa kantaa työpaikan valaistuksen laatuun ja määrään.

Työnäkö on kannattava investointi

Toimivat ja ajantasaiset työlasit maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin näkemisestä johtuvien virheiden vähenemisen ja nopeutuneen työtahdin ansiosta. Työlasit tekevät työntekijöistä entistä tuottavampia.

Meillä on kokemusta työlasien määräämisestä ja toimittamisesta jo yli kahden kymmenen vuoden ajalta. Tarvittaessa käymme työpaikalla paikan päällä määrittämässä silmälasien voimakkuudet.

Luupilliset työlasit erittäin tarkkaan työhön

Näkökeskus on Tampereen seudun MOoptics-asiantuntija ja välitämme Merident-työnäköratkaisuja tarkkaa työtä tekeville ammattilaisille. Yksilölliset työnäköratkaisut auttavat näkemään paremmin ja ohjaavat samalla ergonomisesti hyvään työasentoon.

Merident-työlaseihin on saatavilla kehykseen kiinnitettävä luuppi sekä luuppivalo – tätä ratkaisua käyttävät erityisesti hammaslääkärit. Eläinlääkäreille tarjoamme yleisimmin prismallisia Merident-luuppeja, jotka vähentävät niska-hartiaseudun kuormitusta ja auttavat näkemään eläinlääkärin hyvin pikkutarkassa työssä. Merident-luuppilasit ovat markkinoiden kevyimmät. Meidän kautta onnistuu luonnollisesti myös Merident-luuppien ja -lasien korjaukset sekä uusimiset.

Jos haluat apua työnäköön, ota suoraan yhteyttä optometristi Tiina Haukipäähän: tiina.haukipaa@tampereennakokeskus.fi tai 050 4112424.

Varaa aika optikolle tästä »