(03) 214 9006

Moni kärsii kuivista silmistä. Silmät tuntuvat hiekkaisille ja luomien liike tuntuu silmien pinnalla hankauksena. Kun silmät ovat todella kuivat, voi silmien avaaminen yöllä kesken unien tuntua vaikealta. Tällöin voi olla tunne, että silmäluomi on kiinni silmän pinnassa.

NÄÖNTARKKUUS VAIHTELEE
Kun silmän pinta pääsee kuivumaan, sen valonläpäisykyky heikkenee. Sekä kauas- että lähelle näkeminen voi vaihdella, kun silmän pinnalla olevan kyynelnesteen määrä vaihtelee. Kun kyynelneste puuttuu tai haihtuu liian nopeasti sarveiskalvon päältä, sarveiskalvo kuivuu ja samenee. Kuivuuden aiheuttama sarveiskalvon sameneminen huonontaa näkökykyä.

MIKSI SILMÄT KUIVUVAT?
Ikä on yksi tekijä, joka lisää kuivien silmien oireita. Ikääntyessämme kroppamme kuivuu ja rasvoittuu. Tämä on aineenvaihdunnallinen tosiasia, jolle emme voi mitään. Iän mukanaan tuomia oireita voimme kuitenkin lievittää terveellisillä elämäntavoilla ja syömällä hyviä rasvoja (Omega), jotka toimivat liukastusaineena nivelissä ja kyynelnesteessä. Liika rasvojen välttely ruoassa, voi olla syynä kuiviin silmiin.

LÄÄKEAINEET, JOTKA AIHEUTTAVAT SUUN KUIVUUDEN, KUIVATTAVAT MYÖS SILMIÄ

Perussairaudet kuten reuma, Sjögrenin syndrooma, allergiat aiheuttavat silmien kuivumista.
Keväällä SIITEPÖLYALLERGIA voi aiheuttaa voimakasta kuivasilmäisyysoiretta. Jos kostutustipat eivät tunnu auttavan silmäoireisiin, kannattaa kokeilla auttaisiko allergialääkkeet. Jos kyseessä on siitepölyallergia, oireet helpottuvat tai jopa poistuvat allergialääkkeillä. Allergialääkkeitä kannattaa tällöin syödä koko siitepölykauden ajan.

RUOKA-AINEITA, joita kuivasilmäisen kannattaa syödä:
– Rasvaista kalaa
– Avokadoa
– Pähkinöitä
– Oliiviöljyä
JOS ruoasta ei saa tarpeeksi öljyä kehon voiteluöljyksi, voi optikkoliikkeistä ostaa Kuivan Silmän OMEGAA – omega-kapseleita, joissa on tyrniä, omega7, E-vitamiinia. Moni atoopikko on huomannut Kuivan Silmän Omegoita syödessään, että myös ihon kunto on parantunut.

Kuivan Silmän OMEGAA EI SAA SYÖDÄ, jos käyttää verenohennuslääkkeitä kuten esim. Marevania.
Verenvuotoherkille Omegat eivät myöskään sovellu. Omegan syönti pitää lopettaa kolme viikkoa ennen leikkaukseen menoa. Jos joutuu yllättäen leikkaukseen, ja on syönyt Omega-kapseleita, kannattaa siitä kertoa hoitohenkilökunnalle.

KUIVAT SILMÄT OVAT OMINAISUUS
Kuivasilmäisyys ei ole silmäsairaus, josta voisi parantua lääkekuurilla. Kuivia silmät on ominaisuus, jota pitää hoitaa koko loppuelämä. Sopiva hoito löytyy kokeilemalla. Silmäluomien – ja luomenreunojen päivittäinen puhdistus on tärkeä osa hoitoa.

Optikko voi tarkastaa mikroskoopilla sarveiskalvon kuivuutta, kyynelnesteen määrää ja
–laatua ja auttaa löytämään sopiva apu oireiden helpottamiseen. Kostutustippojen kannattaa
olla säilöntäaineettomia. Kostutustippojen ainesosissa on eroja. Jos joku tippa ei tunnu
toimivan, voi kyse olla esimerkiksi siitä, että joku tipassa oleva aineosa aiheuttaakin allergista
ärsytystä. Bepanthen-tipat soveltuvat tilapäiseen käyttöön, mutta eivät jatkuvaan
kuivasilmäisyyden hoitoon. Kuivien silmien oireiden helpottumista ja sarveiskalvon kuntoa on hyvä
seurata mikroskooppitutkimuksella.

Teemme yhteistyötä Kuivasilmäkeskuksen kanssa. Sinne ohjaamme henkilöt, joiden oireita emme perinteisillä menetelmillä saa helpotettua.
Tiina / optometristi

Katso lisää täältä www.kuivasilmakeskus.fi