Elämän täyteisiä vuosia optikkona

Optikko Tiina Haukipää ja optinen myyjä Seija Ratilainen vm.1990

 

Olen kotoisin Kuopiosta ja optikoksi opiskelin Helsingissä. Muutin Ylöjärven Metsäkylään syksyllä 1989. Olin saanut töitä Tamperelaisesta optikkoliikkeestä. Elimme 90-luvun lamavuosia ja jossain vaiheessa töissä näin vahingossa ison pinon maksamattomia laskuja. Ymmärsin että on syytä pyrkiä toiseen työpaikkaan. Toivoin kovasti pääseväni töihin lähemmäksi kotia – Ylöjärvelle. Ylöjärvellä toimi tuolloin yksi optikkoliike. Liike sijaitsi Soppeentie 2:ssa nykyisen Kampaamo Lumon tiloissa. Liikkeen omisti optikko Kari Viisainen. Hän omisti myös muita optikkoliikkeitä lähiympäristössä. Pääsin ilokseni Karille töihin Iiris-optiikkaan Ylöjärvelle ja Pirkkalaan. Työt aloitin 1.10.1990, josta syksyllä tulee kuluneeksi 30 vuotta – miten nopeasti vuodet ovat vierineetkään?

Vuonna 1992 syntyi esikoiseni Mia ja vuonna 1994 kuopukseni Tiia. Myöhemmältä äitiyslomalta töihin palatessani oli tapahtunut yrityskauppa. Iiris-optiikka oli myyty silmälääkäri Matti Toivaselle ja niinpä alkoi kymmenen vuoden ajanjakso optikkona Silmäasemalla. Sain hoitaa liikettä kuin omaani, vastata liikkeen kehysostoista ja pääsin myös mukaan Silmäasema-ketjun kehittämistyöryhmään. Matin tärkein ohje liikkeen pyörittämiseen oli, että liikkeen pitää olla sellainen, että itsekin ostaisit sieltä silmälasit. Tätä ohjetta olen pyrkinyt noudattamaan – niin silloin kuin myös oman liikkeen kohdalla.

Vuonna 1996 kävi asiakkaana vanhempi baskeripäinen herrasmies Kaarlo Haapanen. Silmälaseissa tai näkemisessä oli jokin ongelma, jonka hän kovasanaisesti kaatoi kuvainnollisesti päälleni. Pahoitin mieleni ja olin harmissani, kun en ollut saanut häntä ymmärtämään mistä hänen silmälaseissa oikeasti oli ollut kyse. Niinpä kirjoitin hänelle kirjeen, jossa selvitin asiat juurta jaksain. Hämmästyksekseni oli suuri kun  Kaarlo seuraavalla viikolla tuli luokseni ja kiitteli ettei hänelle enää nuoret naiset ole viimeaikoina kirjoitelleet ja toi omistuskirjoituksella varustetun kirjoittamansa kirjan ”Kersojen kortteli” minulle. Ongelma oli selvitetty ja asiakas tehty tyytyväiseksi.

Tammikuussa 2003 valmistui oman liikkeen tilat ja yrittäjyys käynnistyi. Kuuluimme Keskon omistamaan Tähti Optikko-ketjuun ja sieltä saimme alkuun hyvät eväät. Vuonna 2004 minut palkittiin Vuoden Tähtioptikkona työstäni tähtioptikkoketjun kehittämisessä.

 

 

 

 

Vuonna 2008 aprillipäivänä Kesko myi Tähtioptikkoketjun englantilaiselle Specsavers-ketjulle. Kävin kuuntelemassa ketjun toimintaperiaatteet ja kaksi yötä pyörin sängyssä, miettien onko minun pakko alkaa myymään volyymia eikä laatua johon olin tottunut. Valitsin laadun, käsityötaidon ja mahdollisuuden itse vaikuttaa tuotevalikoimaan. Samaisen kaupan vuoksi laajensimme toimintaa Tampereelle kesällä 2008.
Koskikeskuksessa toimineen Tähtioptikko-liikkeen silmälääkärit siirsivät tuolloin vastaanottonsa Tampereen Näkökeskukseen. Liike toimii edelleen samassa paikassa, eli Tampereen asema-aukiolla Suomen Terveystalon alakerrassa. Nykyisin liikkeessämme pitävät vastaanottoa silmälääkärit Helena Bragge, Heidi Murtomäki ja Hermann Kramer.
Tähti optikko-ketjun raunioille perustettiin Fenno-optiikkaketju syksyllä 2008. Nykyisin liikkeemme eivät kuulu mihinkään ketjuun, ainoastaan muutamaan optisenalan ostoryhmittymään. Tämä antaa meille entistä enemmän mahdollisuuksia keskittyä omaan tekemiseen niin hyvillä tuotteilla kuin haluamme ja kuunnellen asiakkailta mitä he haluavat. Tyytyväinen asiakas on paras mainoksemme. Tositarina asiakkaalta kuultuna: ”On kolme asiaa joita ei kannata vaihda vaihtaa, kun hyvän on löytänyt: Parturi, hammaslääkäri ja optikko”.

Ylöjärven NÄKÖKESKUS
Mastontie 2, Ylöjärvi

Kolmen optikon ja kolmen silmälääkärin voimin teemme työtä Ylöjärveläisen sekä ympäristökuntien asukkaiden näkemisen ja silmien terveyden eteen. Kaikki mitä silmistä optikkoliikkeessä voidaan tutkia – onnistuu meillä.

Silmälääkärimme uusivat omien potilaidensa reseptejä tarvittaessa Korona-poikkeustilan vuoksi puhelinresepteinä. Ottakaa yhteyttä soittamalla Ylöjärven liikkeeseen 03 348 5530 tai laittamalla sähköpostia asiakaspalvelu@ylojarvennakokeskus.fi. Tampereen Näkökeskukseen soittamalla 03 214 9800 tai laittamalla sähköpostia asiakaspalvelu@tampereennakokeskus.fi

Samoin jos on tarvetta uusille piilolinsseille – soitto tai sähköposti meille, niin toimitamme piilolinssit suoraan kotiin.