03 3485530

Tampereen NÄKÖKESKUKSEN silmälaboratorion tutkimuksiin kuuluu OCT-tutkimukset sekä näkökenttätutkimukset, jotka tehdään silmälääkärin lähetteellä. Tutkimukset voidaan tehdä vastaanottokäynnin yhteydessä tai erikseen varattuna aikana. OCT-tutkimus kestää n.10-15 min. Näkökenttätutkimus kestää n.30 – 45 min.

Tampereen NÄKÖKESKUKSESSA on Kelan suoraveloitus käytössä, eli Kelan osuus vähennetään heti maksun yhteydessä.

MIHIN OCT-TUTKIMUKSIA TARVITAAN?

Silmänpohjan tarkempi tutkiminen on tarpeen, glaukoomaa (silmänpainetautia) ja silmänpohjan ikärappeumaa sairastavilta. OCT-tutkimuksella saadaan tarkempi käsitys verkkokalvon solukerrosten rakenteesta ja mahdollisista ongelmista, kuin normaalissa silmälääkärin tutkimukseessa.

Ongelmat tarkan näkemisen alueella, jotka eivät parane oikealla silmälasivoimakkuudella, voivat olla oire verkkokalvon muutoksista maculan eli ns.tarkan näkemisen alueella. Tällaisia ovat mm. silmänpohjan ikärappeuma, macula pucker eli ryppykalvo tai macula reikä. Maculan alueella voi olla myös turvotusta, joka näkyy vain OCT-kuvauksella. Turvotuksen hoito riippuu sen aiheuttamasta syystä.

Glaukooma

Verkkokalvon valokerroskuvaus

Glaukooman tärkeimpiä riskitekijöitä:

  • kohonnut silmänpaine

  • korkea ikä

  • diabetes

  • sukurasitus

  • eksfoliaatio (mykiön hilsetys) yhdessä kohonneen silmänpaineen kanssa

Glaukooma on näköhermon etenevä sairaus, joka aiheuttaa vaurioita näköhermonpäähän, hermosäiekerrokseen ja näkökenttään. Glaukooma aiheuttaa hermosäiepuutoksia näköhermon ympärille tai tarkannäkemisen alueelle. Nämä muutokset ilmaantuvat hyvin varhain. Näkökenttätutkimus voi olla tällöin vielä täysin normaali kun kerroskuvauksessa löytyy jo glaukooma muutoksia. Glaukoomatutkimuksissa on tärkeä mitata myös sarveiskalvon paksuus, koska ohut sarveiskalvo kolminkertaistaa glaukoomariskin, verrattuna niihin joilla sak-paksuus on yli 588 mikronia (Eye Digest).

Pelkkä silmänpaineen mittaus ei riitä glaukooman seurantaan.

Sarveiskalvon paksuuden mittaus

Nopeasti silmälääkärille

Tampereen Näkökeskuksessa pitävät vastaanottoa silmätautien erikoislääkärit Helena Bragge, Hermann Kramer, Valentina Kalesnykiene ja Heidi Murtomäki. Lisätietoja ja nettiajanvaraus kotisivulta www.tampereennakokeskus.fi

Lähteet:

Hyvärinen, Pirjo (2013) Silmänpaineen mittaaminen ja glaukooman riskitekijät optometristin työssä. iCare ja Goldmann-mittausten vertailua. Metropolia Ammattikorkeakoulu

Silmänpohjan ikärappeuma https://www.mehilainen.fi/silmataudit/silmanpohjan-ikarappeuma. Viitattu 13.8.2017